dinsdag 11 mei 2010

Dieuwertje Blok filmster in Het Sinterklaasjournaal: De meezing moevie

Sinterklaasliedjes als teleportatiemachine, je moet er maar op komen. Toch is dat precies wat Rita Horst ons voorschotelt in Het sinterklaasjournaal: de meezing moevie.




De speelfilm is opgezet als een extra lange editie van het sinterklaasjournaal, inclusief Dieuwertje Blok en onze enige, echte Sint. De voorbereidingen voor zijn komst zijn al in volle gang. De dakpaden zijn gepoetst, de wortels gezaaid, verlanglijstjes gemaakt.




Al vanaf 2001 is ieder jaar vanaf drie dagen voor de intocht van Sinterklaas tot 4 december het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok op de Nederlandse televisie te zien. Hierin kunnen kinderen zien wat Goedheiligman allemaal meemaakt.




Dit jaar is het Sinterklaasjournaal voor het eerst ook in de bioscoop te zien, onder regie van Rita Horst. Naast edities van het Sinterklaasjournaal, regisseerde zij ook de jeugdserie De Daltons.




Net als op televisie is het 'echte' journaal de basis voor de film. De verhaallijnen worden in stukjes als reportages neergezet en nieuwslezeres Dieuwertje Blok praat deze stukjes aan elkaar. Voor d is dit overigens niet haar filmdeduut, ze speelde ook al in De Boekverfilming, De zaak Braaun en Sextet.




Naast Dieuwertje zijn er veel meer sterren van de tv-versie present, zoals Bram van der Vlugt, die Sint-Nicolaas vertolkt, en Erik van Muiswinkel (Hoofdpiet) en Maarten Wansink (Huispiet).




Met hulp van het publiek weet Dieuwertje Blok contact te leggen met de stoomboot, hoewel deze nog onderweg is vanuit Spanje. Sint en de Pieten zijn op volle zee als Dieuwertje een vraag van een jonge kijker aan de Hoofdpiet stelt: "Hoe groot is de boot van Sinterklaas eigenlijk?"




Om te demonstreren hoe groot de boot is, halen de Pieten álle pakjes uit het ruim en stallen die zolang op het dek. Maar dan steekt er een storm op...




Jeugdig enthousiasme
Het is de bedoeling dat het publiek bekende Sinterklaasliedjes meezingt om zo iedere keer de verbinding met de boot tot stand te brengen. Maar alleen de eerste paar keren wordt het publiek door Dieuwertje Blok en verslaggever Jeroen Kramer direct aangesproken om mee te zingen, met als gevolg dat er de latere keren duidelijk minder enthousiast meegezongen wordt in de zaal.




De doelgroep van Het Sinterklaasjournaal: de Meezing Moevie zijn natuurlijk de kleine kinderen. Misschien dat ze met hun jeugdige enthousiasme harder mee zullen zingen. Voor volwassenen zijn er grapjes, cameo's en leuke vondsten om naar te kijken en om te lachen.

1 opmerking:

  1. Dankzij Duwertje ehhh.... Diewertje weet heel Nederland dat Sylvester Stallone een heel klein pikkie heeft. Onze dank, Duwertje.

    BeantwoordenVerwijderen