zondag 9 oktober 2011

Dieuwertje Blok in '5OP2' over het kind van de onderwereld

Dieuwertje Blok in '5OP2' over het kind van de onderwereld
Als je vader, moeder, kind of partner in de gevangenis belandt, heeft dat grote gevolgen: sociaal en financieel. En er is voor deze groep nauwelijks hulp. Mensen schamen zich, durven het aan niemand te vertellen of worden aangesproken op de daden die zij zelf niet hebben gepleegd.
Kinderen raken in een isolement omdat ze niet durven te vertellen dat hun ouder gedetineerd is of worden buitengesloten omdat ouders niet willen dat hun kind met een kind van een crimineel omgaat.
De vader van Claudia Schoemacher was beroepsgokker en kwam na een schietincident in de gevangenis terecht toen zij 14 jaar oud was. Over deze periode en hoe dit haar leven heeft beïnvloed, heeft ze een boek geschreven: 'Kind van de Onderwereld.  Mijn waargebeurde verhaal.’
En ze is de bedenker van een televisieserie die in 2012 zal worden uitgezonden waarin Claudia kinderen van gedetineerden interviewt. In '5OP2' vertelt Claudia aan Dieuwertje Blok dat ze met het boek en de televisieserie het taboe  rondom detentie wil doorbreken. En ze wil de samenleving wakker schudden en zeggen dat de maatschappij deze kinderen niet moet stigmatiseren maar juist moet omarmen.
In het tweede deel praten Dieuwertje Blok en Johan Overdevest met kunsthistoricus en één van de vaste deskundigen van 'Tussen Kunst en Kitsch'  Frank Welkenhuysen over hoe de waarde van moderne kunst wordt bepaald. Van sommige werken denken immers veel mensen: dat kan een kind toch ook?
'5op2' is een nieuwe dagelijkse talkshow van de NTR, gepresenteerd door Catherine Keyl (maandag), Sipke Jan Bousema (dinsdag , Jörgen Raymann (woensdag), Dieuwertje Blok (donderdag) en Lucille Werner (vrijdag).
In '5op2' aandacht voor actuele, maatschappelijke onderwerpen. Elke week heeft bovendien een vast thema, dat door iedere presentator waaronder Dieuwertje Blok op zijn of haar eigen manier wordt belicht. Gesprekken aan tafel worden afgewisseld met reportages gemaakt door vaste reporter Johan Overdevest. Naast het weekthema is er ruimte voor andere onderwerpen.

1 opmerking: