woensdag 1 december 2010

Dieuwertje Blok trekt recordaantal kijkers met Sinterklaasjournaal


Het tiende seizoen van het Sinterklaas- journaal is woensdag van start gegaan met een recordaantal kijkers. Het programma van presentatrice Dieuwertje Blok, dat gelijktijdig wordt uitgezonden op Nederland 1 en 3, trok 912.000 kijkers. “Het was dit jaar ook voor het eerst dat er meer kijkers naar Nederland 3 dan naar Nederland 1 keken. Aanmerkelijk meer zelfs: 514.000 voor Nederland 3 en 398.000 voor Nederland 1“, zegt een persvoorlichter van omroep NTR donderdag.

Het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok wordt sinds 2006 gelijktijdig uitgezonden op Nederland 1 en 3. In dat jaar trok de eerste uitzending in totaal 717.000 kijkers. “Ook de website van Het Sinterklaasjournaal was woensdag ongekend populair. Op de eerste dag trok de site 58.000 bezoekers, tegen 41.000 in 2009.”

Vanaf 10 november is het enige echte Sinterklaasjournaal weer op de buis. Dit jaar met een speciaal randje, want het is alweer het tiende jaar op rij dat de NTR (voorheen NPS) de dagelijkse 'nieuwsuitzending' over de komst van Sinterklaas naar Nederland uitzendt.

Ook dit jaar brengt het Sinterklaasjournaal weer dagelijks een verslag van de actuele ontwikkelingen en achtergronden rondom de intocht van Sinterklaas, op 13 november. Daarna gaat het programma nog tot 4 december door met berichten over het verblijf en de verjaardag van de goedheiligman in Nederland.

Dieuwertje Blok presenteert het journaal als vanouds en reporter Jeroen Kramer doet verslag vanaf verschillende locaties in het land, maar met name vanuit Harderwijk, waar Sinterklaas dit jaar het land binnenkomt.

,,Het basisidee is gewoon sterk omdat het de journaalvorm heeft. Van andere sinterklaasprogramma's zou je nog kunnen denken dat ze verzonnen zijn.'' Ajé Boschhuizen is eindredacteur van het Sinterklaasjournaal dat woensdag weer van start gaat op Nederland 1 en Nederland 3 om 17.40 uur. Het populaire NTR-programma bestaat tien jaar.

De kijkcijfers worden ieder jaar hoger, meldt de NTR. Vorig jaar keken gemiddeld 700.000 mensen van drie jaar en ouder naar de uitzending. Dat is meer dan gemiddeld wordt gekeken naar andere sinterklaasprogramma's, met name bij de commerciële omroepen. De makers proberen elk jaar een verrassende verhaallijn te bedenken rondom de goedheilig man en zijn zwarte knechten. ,,We beginnen al in het voorjaar te brainstormen met een clubje. We willen echt iets bijzonders verzinnen. Ook dit jaar is dat weer gelukt, maar daar kan ik nog niets over zeggen.''

Presentatrice Dieuwertje Blok en verslaggever Jeroen Kramer zijn weer present. ,,Dieuwertje Blok is belangrijk. Er is al een hoop gekte en drukte voor de kinderen en zij is het vaste anker. En trouwens: Dieuwertje is ook leuk voor de vaders, die haar dan weer vooral van de film Sextet kennen'', aldus Boschhuizen. Ook diverse bekende Nederlanders verlenen graag hun medewerking aan het journaal. Zo duiken dit jaar Ruben van der Meer, Jan Slagter, Ursul de Geer en Peter Blok op. Natuurlijk zijn er weer rollen weggelegd voor de Hoofdpiet, Wegwijspiet, Paardenpiet en Sorrypiet.

Behalve het televisieprogramma kent ook de website veel bezoekers. Vorig jaar trok www.sinterklaasjournaal.nl in een tijdsbestek van drieënhalve week ruim een miljoen geïnteresseerden. Op de site is ook de Sinterklaasjournaalkrant te lezen en het Radio Sinterklaasjournaal te horen. Verder kunnen er liedjes geoefend worden, spelletjes worden gespeeld en zijn er foto's en kleurplaten.

Speciaal voor het jubileum komt er dit jaar een lees- en luisterboek uit dat is gebaseerd op de verhalen uit het Sinterklaasjournaal van de afgelopen tien jaar. Er is een prentenboek voor de kinderen, een cd en een voorleesboek. Het Sinterklaasjournaal vormt de opmaat naar het jaaroverzicht dat wordt uitgezonden op 5 december. Wekelijks wordt er op zondag een weekoverzicht uitgezonden.

Voor kinderen is Dieuwertje Blok onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas. Dat wil nog wel eens voor teleurstelling zorgen als kinderen de presentatrice in de zomer tegen het lijf lopen. Blok is dit jaar alweer tien jaar op televisie te zien met het Sinterklaasjournaal.

"Als kinderen mij zien, denken ze automatisch dat Sinterklaas en de zwarte pieten ook in de buurt zijn", zegt Dieuwertje Blok in het AD. Dat zorgt nogal eens voor verwarring bij de kleintjes. "Kinderen zijn regelmatig teleurgesteld als ze me in de zomer tegenkomen en Sinterklaas niet in de buurt is."

Dieuwertje Blok snapt de teleurstelling, maar vindt dat juist de kracht van de Sint. "Hij komt met groots vertoon en gaat na drie weken weer stilletjes weg. Ik vind dat mooi. Hij is maar zo kort aanspreekbaar. Dat maakt het heel speciaal."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten